ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α

ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ/ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΕΦΗΒΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στην κάλυψη όλου του εύρους της παιδοψυχιατρικής νοσολογίας, να εισάγει τους ειδικούς της ψυχικής υγείας στα κατάλληλα θεραπευτικά εργαλεία και στις προτεινόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, προσδοκώντας να συμβάλλει θετικά στην καλύτερη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά, τους εφήβους και επομένως και τις οικογένειές τους.

Χαρακτηριστικό των διαλέξεων θα είναι ο εμπλουτισμός της θεωρητικής γνώσης με κλινικά παραδείγματα, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν εμπειρία της ολοκληρωμένης προσέγγισης των παιδοψυχιατρικών περιστατικών.

Το παρόν πρόγραμμα απευθύνεται πρωτίστως σε ειδικούς της ψυχικής υγείας (ιατρούς, ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς) αλλά και σε φοιτητές ανάλογων πανεπιστημιακών τμημάτων και σε ευαισθητοποιημένους γονείς και εκπαιδευτικούς.

Οι διδάσκοντες ανήκουν στους κλάδους της Παιδοψυχιατρικής και της Ιατρικής γενικότερα, την Ψυχολογίας, της Εργοθεραπείας, της Λογοθεραπείας, της Κλινικής Κοινωνικής Εργασίας, της Νοσηλευτικής της Ψυχικής Υγείας και του Ακαδημαϊκού χώρου της Φαρμακολογίας.

Μετά το πέρας της παρακολούθησης θα χορηγηθεί δίπλωμα δια βίου εκπαίδευσης εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Η παρακολούθηση της εκπαίδευσης θα γίνεται μόνο διαδικτυακά από  το Νοέμβριος 2023 έως το Μάιο 2024, σύμφωνα με το πρόγραμμα που αναφέρεται παρακάτω. Ο κάθε εκπαιδευόμενος θα μπορεί να συνδεθεί μέσω ZOOM και να συμμετέχει με σχόλια, απορίες, προτάσεις. Η έναρξη των διαλέξεων προγραμματίστηκε για τις 11 Νοεμβρίου 2023 στις 13.00μμ-16.00μμ (τρίωρη διάλεξη).

Μετά από κάθε διάλεξη θα αποστέλλεται το υλικό στους συμμετέχοντες και το link της διάλεξης για ασύγχρονη παρακολούθηση.

Το κόστος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι 450 ευρώ (3 ισόποσες δόσεις των 150 ευρώ αρχές Νοεμβρίου 2023 πρώτη δόση- αρχές Ιανουαρίου 2024 δεύτερη δόση- αρχές Μαρτίου 2024 τρίτη δόση).

Έκπτωση 15% σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς και σε όσους πληρώσουν το σύνολο του προγράμματος. Έκπτωση 25% σε οικογένεια με ΑΜΕΑ.

Οι εγγραφές διαρκούν από 15/7/2023 έως 4/11/2023 (επειδή οι θέσεις του προγράμματος είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητάς).

Για περισσότερες πληροφορίες και αίτηση εγγραφής μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου office@redi4health.gr, λαμβάνοντας άμεσα απάντηση.

Αναλυτικά:

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ    ΣΑΒΒΑΤΟ  11/18/25         1.00μμ- 4.00μμ

–1–WELCOME / Παιδοψυχιατρική εκτίμηση / Γενεόγραμμα

–2–Αγχώδεις διαταραχές

–3–Νευροεπιστήμες

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ    ΣΑΒΒΑΤΟ  2/9/16            1.00μμ- 4.00μμ

–1–Κακοποίηση-παραμέληση και εισαγγελική παρέμβαση/Δεσμός προσκόλλησης

–2–Συναισθηματικές διαταραχές

–3–Νευροαναπτυξιακές διαταραχές-ΔΑΦ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ    ΣΑΒΒΑΤΟ   13/20/27          1.00μμ- 4.00μμ

–1–Διαταραχές Συμπεριφοράς/Αλλοτριοφαγία/Μυοσπάσματα

–2–Πένθος και διαχείριση-η απώλεια στη παιδική  ηλικία

–3–Υπερκινητικό παιδί/Νοητική υστέρηση (εκτάκτως 9.30-12.30)

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ  ΣΑΒΒΑΤΟ   3/10/17         1.00μμ- 4.00μμ

–1–Aρχές ψυχοφαρμακολογίας–Φαρμακογενετική

–2–Eισαγωγή στις εξαρτήσεις/Κλειστή νοσηλεία/Aυτοκτονικότητα

–3–Εφηβική ψύχωση—Πρώιμη παρέμβαση στη Ψύχωση

ΜΑΡΤΙΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ  9/16/23            1.00μμ- 4.00μμ

–1–Διαταραχές Προσωπικότητας/Μετατραυματικό Στρες

–2–Διατροφικές διαταραχές/Μαθησιακές δυσκολίες

–3—Ο γάμος ως ερωτική σχέση – Ψυχοδυναμική προσέγγιση/Συμβουλευτική ζεύγους

ΑΠΡΙΛΙΟΣ  ΣΑΒΒΑΤΟ  13/20/27           1.00μμ- 4.00μμ

–1–Ομαδική ψυχοθεραπεία (θεωρία και βιωματική εμπειρία)- θεματικές ομάδες

–2–Κλινικά παιδοψυχιατρικά περιστατικά, με έμφαση στη διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

–3–Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία διαταραχές προσωπικότητας Cluster B-Cluster C σε εφήβους

ΜΑΙΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ  11/18   1.00- 4.00μμ  και ΚΥΡΙΑΚΗ  19  5.00-8.00μμ

–1–Αρχές οικογενειακής θεραπείας/Εισαγωγή στην Προσωποκεντρική θεραπεία

–2–Φροϋδική θεωρία/Erickson-Adler-Young/Melanie Klein–Otto Kernberg /Ψυχαναλυτική ερμηνεία ονείρων

–3–Έμφαση στη διαφορική διάγνωση  κλινικών παιδοψυχιατρικών περιστατικών (ολοκλήρωση του προγράμματος Α την Κυριακή 19 Μάϊου)

                       

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β2      (ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ)

Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Το παρόν πρόγραμμα θα αποτελείται από 4 τρίωρες διαλέξεις και θα πραγματοποιηθεί   τον Ιούνιο 2024 , Σάββατα και ώρα 1.00μμ- 4.00μμ διαδικτυακά. Το κόστος είναι στα 100 ευρώ.

ΙΟΥΝΙΟΣ    Σάββατο   08/15/22/29             1.00-4.00

–1–Αρχές και πρωτόκολλα εργοθεραπείας

–2–Αφηγηματική ψυχοθεραπεία/“Art therapy”

–3–Εισαγωγή στη λογοθεραπεία και παιδοψυχοπαθολογία/Winnicott: το παιδί και το παιχνίδι

–4–Συμβουλευτική σε οικογένειες με παιδιά στο Φάσμα-Ελλειμματική προσοχή και Υπερκινητικότητα-Διατροφικές διαταραχές με συναισθηματικό εντύπωμα

Σημείωση: όσοι συμμετέχουν στο Α πρόγραμμα και επιθυμούν να συμμετάσχουν και στο Β2, το κόστος του Β2 προγράμματος θα παρέχεται στο 50% της αρχικής τιμής.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β1

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

–H Ομαδική Ανάλυση επινοήθηκε από τον ψυχίατρο και ψυχαναλυτή S.H. Foulkes, στην Αγγλία, το 1940. Είναι μία μέθοδος ομαδικής ψυχοθεραπείας, στην οποία η εξέλιξη του ατόμου συνδέεται με τις ομαδικές διαδικασίες. Δίνει πρωτεύοντα ρόλο στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Αξιοποιεί την ομάδα σαν θεραπευτικό μέσον. Μέσω του συσχετισμού  με την ομάδα, μπορεί ο συμμετέχων/ η συμμετέχουσα να κινητοποιηθεί συναισθηματικά, πιο έντονα και πιο γρήγορα από ότι σε μια ατομική συνεδρία.

— Σύμφωνα με τον ψυχίατρο και υπαρξιακό θεραπευτή Irvin Yalom  δίνεται η δυνατότητα σε καθένα και καθεμία από εμάς, λαμβάνοντας  μέρος σε ομαδικά σχήματα: να δεχθεί και παράλληλα να δώσει θετική ανατροφοδότηση, να μιλήσει άμεσα για συναισθήματα, μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της ομάδας να δουλέψει και να πειραματισθεί σε νέες συμπεριφορές, να αποκτήσει καλύτερη επίγνωση των  σκέψεων, φόβων  και επιθυμιών του και να αλλάξει τελικά και το συμπεριφορικό μοντέλο της δική του ζωής.

Το πρόγραμμα αυτό είναι εξ αποστάσεως, με ομάδες 5-8 ατόμων.

Η ημέρα και ώρα  θα καθοριστεί από τα μέλη της ομάδας.

Το κόστος είναι 90 ευρώ για 3 συνεδρίες μηνιαίως.

Διάρκεια προγράμματος: Νοέμβριος 2023-Μάιος 2024

Σημείωση: όσοι συμμετέχουν στο Α πρόγραμμα και επιθυμούν να συμμετάσχουν και στο Β1 το κόστος του Β1  προγράμματος θα παρέχεται στο 50% της αρχικής τιμής.

————————————————————————————————

Εορταστική λήξη με ποτό  δίπλα στην πισίνα του Ξενοδοχείου PALMYRA BEACH Γλυφάδα 14/7/2024 Κυριακή απόγευμα 19.30  και σκέψεις και ιδέες για την επόμενη χρονιά από φίλους και φίλες-εκπαιδευτές ή και εκπαιδευόμενους.

————————————————————————————————

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ   2023-2024

  1. Αποστολακίδη Ασημίνα, Νοσηλεύτρια ΜSc

Eιδικευμένη με πολύχρονη εμπειρία σε ψυχιατρικές κλειστές δομές, Παιδοψυχιατρικό τμήμα Τζανείου Νοσοκομείου, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων με συμμετοχή σε προγράμματα επιμόρφωσης της κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιού και εφήβου.

  1. Καστανάκη Αναστασία, MSc, PhD, Kλινική Ψυχολόγος, Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης. Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, Ψυχιατρικός Τομέας , Κέντρο Ψυχικής Υγείας-Κέντρο  Ημέρας για Ψυχολογική Στήριξη Ατόμων με Ογκολογικά Νοσήματα.

  1. Κονδύλη Βασιλική, MD, Ψυχίατρος Παιδιού και Εφήβου

Επιμελήτρια Α’ Παιδοψυχιατρικής στο ΓΝΑ “Σισμανόγλειο-Αμ. Φλέμινγκ”, Εκπαιδευθείσα στην Ψυχιατρική Ενηλίκων στο “South London and Maudsley NHS Trust. Συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες με θέματα Παιδοψυχιατρικής ιδιαίτερα για τις Νευροαναπτυξιακές διαταραχές και την κοινωνική αλληλεπίδραση σε αυτές. Ψυχοθεραπευτικά   ειδικεύεται στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, ενώ ερευνητικά σε θέματα εξατομικεύμενης ιατρικής στη φαρμακευτική παρέμβαση στους εφήβους.

  1. Κουφού Σοφία, Eξειδικευμένη Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια

Απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με παράλληλη εκπαίδευση  στην εικαστική ψυχοθεραπεία – πιστοποιημένο τετραετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα – έχει μετεκπαιδευτεί   στη θεραπεία ζεύγους και τη συμβουλευτική γάμου και επίσης έχει επιτυχώς  παρακολουθήσει μονοετή σεμινάρια σχεσιακής ψυχανάλυσης και ομαδικής ψυχοθεραπείας όπως  και μαθήματα στο Center for Modern Psychoanalytic Studies (CMPS) της Νέας Υόρκης. Ολοκλήρωσε επιμορφωτικό πρόγραμμα  του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τίτλο “Προαγωγή Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων”.  Έχει πολυετή κλινική πρακτική σε κέντρα ημέρας και δομές υποστηριζόμενης διαβίωσης. Έχει ασχοληθεί με το συντονισμό ομάδων ψυχωσικού πληθυσμού και πληθυσμού με νοητική υστέρηση. Συμμετείχε με ομιλίες και εργαστήρια σε συνέδρια παρουσιάζοντας ερευνητικές συνεργασίες  με θέμα την εικαστική ψυχοθεραπεία.

  1. Μεϊντάνη Παρασκευή, Κλινική Ψυχολόγος

Συντονίζει ομάδες γονέων, ομάδες εσωτερικών ασθενών της Ψυχιατρικής Κλινικής στο 251 ΓΝ Αεροπορίας. Επίσης, είναι συντονίστρια σε «Ομάδες Εξωτερικών Θεραπευόμενων Αναλυτικού Τύπου» της Ψυχιατρικής Κλινικής του 251 ΓΝ Αεροπορίας. Έχει ολοκληρώσει μετεκπαίδευση στην ψυχαναλυτική συμβουλευτική και στην ψυχοεκπαίδευση και συμπεριφορική θεραπεία οικογένειας, ενώ παράλληλα είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Εργαστηρίων Αποτελεσματικού Γονέα. Έχει ολοκληρώσει σπουδές στην Ομαδική Αναλυτική Θεραπεία (Hope in Group Analysis). Είναι επίσης εισηγήτρια διαλέξεων στην εκπαίδευση στη Σχολή Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας.

  1. Μητρόπουλος Κωνσταντίνος, MD, PhD

Ειδικευόμενος Ψυχίατρος Παιδιού και Εφήβου, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, με εκπαιδεύσεις στις αναλυτικές ομάδες, στην οικογενειακή θεραπεία, στην συνθετική συμβουλευτική,  και στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία με πάνω από 20 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και με  συμμετοχή με εισηγήσεις σε πανευρωπαϊκά συνέδρια Γενετικής και παγκόσμια συνέδρια Ψυχιατρικής.

  1. Μπαζίγου Αγγελική, Ψυχολόγος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

MSc στις ψυχολογικές αξιολογήσεις, ειδίκευση στη Συνθετική Συμβουλευτική (Athens Synthesis) ενώ παράλληλα παρακολουθεί πρόγραμμα ειδίκευσης στη συνθετική ψυχοθεραπεία (EICP). Έχει συμμετάσχει σε ομάδες ψυχοδράματος και ονειροδράματος ενώ διαθέτει επιμόρφωση στη συμβουλευτική και θεραπεία ζεύγους και οικογένειας. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδεύσεων σε ψυχοθεραπευτικές τεχνικές Gestalt, ερμηνεία ονείρων και  χρήση ψυχομετρικών προβολικών δοκιμασιών.

  1. Μπραϊμνιώτης Δημήτριος,MD, Ψυχίατρος Παιδιού και Εφήβου

Επιμελητής Παιδοψυχιατρικής στο ΓΝ Καρδίτσας. Πέρα από την πολυετή κλινική εμπειρία έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διεθνή περιοδικά και έχει κάνει εισηγήσεις σε ανάλογα συνέδρια με επικέντρωση στο θέμα των εξαρτήσεων. Συμμετείχε επίσης ως ομιλητής σε ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σχετικά με θέματα κινδύνων κατάχρησης του διαδικτύου και σχολικού εκφοβισμού.

  1. Μπεμπένη Βέρα, Εργοθεραπεύτρια

Κλινικό Έργο: Νοσηλεία Παιδιών και Εφήβων στην Παιδοψυχιατρική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου, Αξιολόγηση και Παρακολούθηση παιδιών/εφήβων και των οικογενειών τους στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου, εισαγγελικές παραγγελίες, πραγματογνωμοσύνες, μετανοσηλευτική παρακολούθηση (follow up), διασυνδετική.  Εκπαίδευση: εκπαίδευση φοιτητών, εθελοντών και Επαγγελματιών Υγείας, συμμετοχή σε ερευνητικές εργασίες, επόπτρια και εκπαιδεύτρια νέων επαγγελματιών, φοιτητών Εργοθεραπείας, καθηγήτρια ΙΕΚ του τμήματος Εργοθεραπείας. Εκπαίδευση στην Μέθοδο «Bobath», Εκπαίδευση στην Μέθοδο «Portage (πρώιμη παρέμβαση)», Εκπαίδευση στην Μέθοδο «Sensory Integration (Αισθητηριακή Ολοκλήρωση)», Εκπαίδευση στην Μέθοδο «Vojta (Νευροαναπτυξιακή Κινησιολογία Διαγνωστική & Θεραπευτική)».

  1. Νηστικάκη Χριστίνα, Λογοπεδικός

Αριστούχος του Πανεπιστημίου της Πάρμας στη Σχολή Λογοθεραπείας. Πολυετής κλινική εμπειρία στη διάγνωση και αποκατάσταση παιδιών και ενηλίκων με παθήσεις οργάνων φώνησης και άρθρωσης, διαταραχών ροής λόγου, γενετικών συνδρόμων, διαταραχή αυτιστικού φάσματος και άλλων νευρολογικών διαταραχών. Είναι τακτικό μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών.

  1. Πάνου Δέσποινα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια

Απόφοιτη του University of Strathclyde και επίσης από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με πιστοποιήσεις σε εκπαιδευτικά προγράμματα  στη Συμβουλευτική Ζεύγους και Γονέων,  στην Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων. Ερευνητικά ασχολείται με τα ψυχοσωματικά συμπτώματα μέσα στο πλαίσιο της Προσωποκεντρικής θεραπείας και με ανάλογες δημοσιεύσεις.

  1. Πατρινός Γεώργιος, Βιολόγος, PhD, Τακτικός Καθηγητής Φαρμακογονιδιωματικής και Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας στο εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών

Διετέλεσε από το 2010 έως τα τέλη του 2022 τακτικό μέλος και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ομάδα εμπειρογνωμόνων φαρμακογονιδιωματικής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA). Επίσης είναι επισκέπτης Τακτικός Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή των Πανεπιστημίων Erasmus στο Ρόττερνταμ της Ολλανδίας και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Αμπου Ντάμπι ενώ από το 2018 είναι Πρόεδρος της Παγκόσμιας Κοινοπραξίας Γονιδιωματικής Ιατρικής.

  1. Ρέβελος Κυριάκος, MD, PhD Παθολογοανατόμος, Δ/ντής Εργαστηρίου Παθολογοανατομίας – Κυτταρολογίας, 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μετεκπαιδευθείς στο Histopathology Department – University of Sheffield, UK, στο Εργ. Παθολογικής Ανατομικής ΕΚΠΑ στη Μοριακή Παθολογική Ανατομική,στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ στο Medical Management και στο Σχολείο Αεροπορικής Ιατρικής. τ. Επιστημονικός Συνεργάτης Σχολής Επιστημών Υγείας – Πρόνοιας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

  1. Ρίζου Ντέπη, Κλινική Ψυχολόγος

Dipl. Psych (FU Berlin). Πιστοποιημένη EuroPsy Ψυχολόγος (Clinical & Health Psychology), Ψυχοθεραπεύτρια (Βραχεία Δυναμική Ψυχοθεραπεία). Εκπαίδευση στη θεραπεία τραύματος EMDR, μετεκπαίδευση στη θεραπεία ζεύγους και οικογενείας (EICP).  Προσφέρει επίσης τις υπηρεσίες της ως Διευθύντρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην εταιρία «Ψυχολογία Τέχνη» και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πρόγραμμα «Θεραπεία μέσω Τέχνης & Βιωματικές Ασκήσεις».

  1. Σκούταρη Αγγελική, MD

Ειδικευόμενη Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου, με συμμετοχή σε διεπιστημονική ημερίδα για το παιδί και την οικογένεια με  ομιλία  για την εφηβική ψύχωση (Τρίκαλα, 2023).