BΑΣΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟθΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Νοέμβριος 2024- Ιούνιος 2025
Θεματολογία παιδοψυχιατρικών διαλέξεων
- Παιδοψυχιατρικό ιστορικό- Γενεόγραμμα
- Αγχώδεις, συναισθηματικές, διατροφικές διαταραχές
- Διαταραχές συμπεριφοράς, μετατραυματική διαταραχή, ψύχωση και σχιζοφρένεια, ανάλυση παιδοψυχιατρικών περιστατικών
- Σχολική άρνηση, μαθησιακές δυσκολίες, νοητική υστέρηση, εξαρτήσεις στην παιδική και εφηβική ηλικία, διαχείρηση πένθους – απώλειας στην παιδική ηλικία
- Διαγνωστικά ερωτηματολόγια και παιδικό ιχνογράφημα
- Ψυχοφαρμακολογία και φαρμακογονιδιωματική
Θεματολογία παιδοψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων
- Αρχές οικογενειακής θεραπείας
- Βασικές έννοιες στην ψυχοδυναμική θεωρία και στην θεωρία των αντικειμενοτρόπων σχέσεων
- Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία στους εφήβους
- Εισαγωγή στην εργοθεραπεία και στο λογθεραπευτική παρέμβαση
- Συμβουλευτική γονέων σε οικογένειες με παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές
- Συμβουλευτική ζεύγους
- Αφηγηματική ψυχοθεραπεία
Στόχοι του προγράμματος
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στην κάλυψη όλου του εύρους της παιδοψυχιατρικής νοσολογίας, να εισάγει τους ειδικούς της ψυχικής υγείας στα κατάλληλα θεραπευτικά εργαλεία και στις προτεινόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, προσδοκώντας να συμβάλλει θετικά στην καλύτερη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειές τους.
Χαρακτηριστικό των διαλέξεων θα είναι ο εμπλουτισμός της θεωρητικής γνώσης με κλινικά παραδείγματα, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν την εμπειρία της ολοκληρωμένης προσέγγισης των παιδοψυχιατρικών περιστατικών.
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα
Το παρόν πρόγραμμα απευθύνεται πρωτίστως σε ειδικούς της ψυχικής υγείας (ιατρούς, ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς) αλλά και σε φοιτητές ανάλογων Πανεπιστημιακών τμημάτων και σε ευαισθητοποιημένους γονείς και εκπαιδευτικούς.
Διδάσκοντες
Οι διδάσκοντες ανήκουν στους κλάδους της Παιδοψυχιατρικής και της Ιατρικής γενικότερα, την Ψυχολογίας, της Εργοθεραπείας, της Λογοθεραπείας, της Κλινικής Κοινωνικής Εργασίας, της Νοσηλευτικής της Ψυχικής Υγείας και του Ακαδημαϊκού χώρου της Φαρμακολογίας. Τα βιογραφικά τους παρατίθενται παρακάτω.
Δίπλωμα
Μετά το πέρας της παρακολούθησης θα χορηγηθεί δίπλωμα από το Redi4health,
Eρευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο, για την πιστοποίηση της συμμετοχής χωρίς την υποχρεωτικότητα τελικών εξετάσεων.
Διάρκεια της εκπαίδευσης
Η παρακολούθηση της εκπαίδευσης θα γίνεται (3 από τα 4 Σάββατα κάθε μήνα) από το Νοέμβριο του 2024 έως τον Ιούνιο 2025. Πάντοτε Σάββατα 14.00μμ- 17.00μμ (τρίωρη διάλεξη)
Τρόπος παρακολούθησης
Η παρακολούθηση της εκπαίδευσης θα γίνεται σύγχρονα (online zoom meeting με τους εκπαιδευτές). Μετά από κάθε διάλεξη θα αποστέλλεται το υλικό στους συμμετέχοντες και το video της διάλεξης για ασύγχρονη παρακολούθηση.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου office@redi4health.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ
Αποστολακίδη Ασημίνα, Νοσηλεύτρια ΜSc
Eιδικευμένη με πολύχρονη εμπειρία σε ψυχιατρικές κλειστές δομές, Παιδοψυχιατρικό τμήμα Τζανείου Νοσοκομείου, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων με συμμετοχή σε προγράμματα επιμόρφωσης της κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιού και εφήβου.
Καστανάκη Αναστασία, MSc, PhD, Kλινική Ψυχολόγος, Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης. Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, Ψυχιατρικός Τομέας , Κέντρο Ψυχικής Υγείας-Κέντρο Ημέρας για Ψυχολογική Στήριξη Ατόμων με Ογκολογικά Νοσήματα.
Κονδύλη Βασιλική, MD, Ψυχίατρος Παιδιού και Εφήβου
Επιμελήτρια Α’ Παιδοψυχιατρικής στο ΓΝΑ “Σισμανόγλειο-Αμ. Φλέμινγκ”, Εκπαιδευθείσα στην Ψυχιατρική Ενηλίκων στο “South London and Maudsley NHS Trust. Συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες με θέματα Παιδοψυχιατρικής ιδιαίτερα για τις Νευροαναπτυξιακές διαταραχές και την κοινωνική αλληλεπίδραση σε αυτές. Ψυχοθεραπευτικά ειδικεύεται στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, ενώ ερευνητικά σε θέματα εξατομικεύμενης ιατρικής στη φαρμακευτική παρέμβαση στους εφήβους.
Κουφού Σοφία, Eξειδικευμένη Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια
Απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με παράλληλη εκπαίδευση στην εικαστική ψυχοθεραπεία – πιστοποιημένο τετραετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα – έχει μετεκπαιδευτεί στη θεραπεία ζεύγους και τη συμβουλευτική γάμου και επίσης έχει επιτυχώς παρακολουθήσει μονοετή σεμινάρια σχεσιακής ψυχανάλυσης και ομαδικής ψυχοθεραπείας όπως και μαθήματα στο Center for Modern Psychoanalytic Studies (CMPS) της Νέας Υόρκης. Ολοκλήρωσε επιμορφωτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τίτλο “Προαγωγή Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων”. Έχει πολυετή κλινική πρακτική σε κέντρα ημέρας και δομές υποστηριζόμενης διαβίωσης. Έχει ασχοληθεί με το συντονισμό ομάδων ψυχωσικού πληθυσμού και πληθυσμού με νοητική υστέρηση. Συμμετείχε με ομιλίες και εργαστήρια σε συνέδρια παρουσιάζοντας ερευνητικές συνεργασίες με θέμα την εικαστική ψυχοθεραπεία.
Μητρόπουλος Κωνσταντίνος, MD, PhD
Ειδικευόμενος Ψυχίατρος Παιδιού και Εφήβου, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, με εκπαιδεύσεις στις αναλυτικές ομάδες, στην οικογενειακή θεραπεία, στην συνθετική συμβουλευτική, και στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία με πάνω από 20 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και με συμμετοχή με εισηγήσεις σε πανευρωπαϊκά συνέδρια Γενετικής και παγκόσμια συνέδρια Ψυχιατρικής.
Μπαζίγου Αγγελική, Ψυχολόγος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
MSc στις ψυχολογικές αξιολογήσεις, ειδίκευση στη Συνθετική Συμβουλευτική (Athens Synthesis) ενώ παράλληλα παρακολουθεί πρόγραμμα ειδίκευσης στη συνθετική ψυχοθεραπεία (EICP). Έχει συμμετάσχει σε ομάδες ψυχοδράματος και ονειροδράματος ενώ διαθέτει επιμόρφωση στη συμβουλευτική και θεραπεία ζεύγους και οικογένειας. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδεύσεων σε ψυχοθεραπευτικές τεχνικές Gestalt, ερμηνεία ονείρων και χρήση ψυχομετρικών προβολικών δοκιμασιών.
Μπραϊμνιώτης Δημήτριος,MD, Ψυχίατρος Παιδιού και Εφήβου
Επιμελητής Παιδοψυχιατρικής στο ΓΝ Καρδίτσας. Πέρα από την πολυετή κλινική εμπειρία έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διεθνή περιοδικά και έχει κάνει εισηγήσεις σε ανάλογα συνέδρια με επικέντρωση στο θέμα των εξαρτήσεων. Συμμετείχε επίσης ως ομιλητής σε ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σχετικά με θέματα κινδύνων κατάχρησης του διαδικτύου και σχολικού εκφοβισμού.
Μπεμπένη Βέρα, Εργοθεραπεύτρια
Κλινικό Έργο: Νοσηλεία Παιδιών και Εφήβων στην Παιδοψυχιατρική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου, Αξιολόγηση και Παρακολούθηση παιδιών/εφήβων και των οικογενειών τους στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου, εισαγγελικές παραγγελίες, πραγματογνωμοσύνες, μετανοσηλευτική παρακολούθηση (follow up), διασυνδετική. Εκπαίδευση: εκπαίδευση φοιτητών, εθελοντών και Επαγγελματιών Υγείας, συμμετοχή σε ερευνητικές εργασίες, επόπτρια και εκπαιδεύτρια νέων επαγγελματιών, φοιτητών Εργοθεραπείας, καθηγήτρια ΙΕΚ του τμήματος Εργοθεραπείας. Εκπαίδευση στην Μέθοδο «Bobath», Εκπαίδευση στην Μέθοδο «Portage (πρώιμη παρέμβαση)», Εκπαίδευση στην Μέθοδο «Sensory Integration (Αισθητηριακή Ολοκλήρωση)», Εκπαίδευση στην Μέθοδο «Vojta (Νευροαναπτυξιακή Κινησιολογία Διαγνωστική & Θεραπευτική)».
Νηστικάκη Χριστίνα, Λογοπεδικός
Αριστούχος του Πανεπιστημίου της Πάρμας στη Σχολή Λογοθεραπείας. Πολυετής κλινική εμπειρία στη διάγνωση και αποκατάσταση παιδιών και ενηλίκων με παθήσεις οργάνων φώνησης και άρθρωσης, διαταραχών ροής λόγου, γενετικών συνδρόμων, διαταραχή αυτιστικού φάσματος και άλλων νευρολογικών διαταραχών. Είναι τακτικό μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών.
Πάνου Δέσποινα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Απόφοιτη του University of Strathclyde και επίσης από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με πιστοποιήσεις σε εκπαιδευτικά προγράμματα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και Γονέων, στην Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων. Ερευνητικά ασχολείται με τα ψυχοσωματικά συμπτώματα μέσα στο πλαίσιο της Προσωποκεντρικής θεραπείας και με ανάλογες δημοσιεύσεις.
Πατρινός Γεώργιος, Βιολόγος, PhD, Τακτικός Καθηγητής Φαρμακογονιδιωματικής και Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας στο εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών
Διετέλεσε από το 2010 έως τα τέλη του 2022 τακτικό μέλος και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ομάδα εμπειρογνωμόνων φαρμακογονιδιωματικής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA). Επίσης είναι επισκέπτης Τακτικός Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή των Πανεπιστημίων Erasmus στο Ρόττερνταμ της Ολλανδίας και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Αμπου Ντάμπι ενώ από το 2018 είναι Πρόεδρος της Παγκόσμιας Κοινοπραξίας Γονιδιωματικής Ιατρικής.
Ρέβελος Κυριάκος, MD, PhD Παθολογοανατόμος, Δ/ντής Εργαστηρίου Παθολογοανατομίας – Κυτταρολογίας, 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μετεκπαιδευθείς στο Histopathology Department – University of Sheffield, UK, στο Εργ. Παθολογικής Ανατομικής ΕΚΠΑ στη Μοριακή Παθολογική Ανατομική,στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ στο Medical Management και στο Σχολείο Αεροπορικής Ιατρικής. τ. Επιστημονικός Συνεργάτης Σχολής Επιστημών Υγείας – Πρόνοιας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Ρίζου Ντέπη, Κλινική Ψυχολόγος
Dipl. Psych (FU Berlin). Πιστοποιημένη EuroPsy Ψυχολόγος (Clinical & Health Psychology), Ψυχοθεραπεύτρια (Βραχεία Δυναμική Ψυχοθεραπεία). Εκπαίδευση στη θεραπεία τραύματος EMDR, μετεκπαίδευση στη θεραπεία ζεύγους και οικογενείας (EICP). Προσφέρει επίσης τις υπηρεσίες της ως Διευθύντρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην εταιρία «Ψυχολογία Τέχνη» και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πρόγραμμα «Θεραπεία μέσω Τέχνης & Βιωματικές Ασκήσεις».
Σκούταρη Αγγελική, MD
Ειδικευόμενη Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου, με συμμετοχή σε διεπιστημονική ημερίδα για το παιδί και την οικογένεια με ομιλία για την εφηβική ψύχωση (Τρίκαλα, 2023).